Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia – 2021. november 24. (Beszámoló)

A Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Tanácsa és Hallgatói Önkormányzata 2021. november 24-én rendezte meg a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia (TMDK) és Tehetségnap őszi rendezvényét, ahol több száz egyetemi hallgató 25 szekcióban és két  angol nyelvű workshop keretében összesen 163 előadáson mutatta be eddig elért tudományos kutatási eredményeit. A tehetségnap rendezvényei könyvbemutatóval és laborlátogatással színesítették a rendezvényt.

A megnyitóünnepségen Dr. Zseni Anikó oktatási rektorhelyettes és Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, az Egyetemi Tudományos és Művészeti Diákköri Tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A konferencián előadó hallgatóknak lehetősége nyílt a 2023-ban esedékes Országos Tudományos Diákköri Konferenciára részvételi jogosultságot szerezni.

Alma Materünket 14 hallgató képviselte a rendezvényen, akik két szekcióban (Agrártudományi valamint Élelmiszertudományi) mutatták be eredményeiket. Rajtuk kívül a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar szervezésében a középiskolások is részt vettek a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián.

Sági Bianka az Élelmiszertudományi szekció győztes hallgatója 

A konferencián Karunk hallgatói közül az alábbiak értek el helyezést vagy kaptak különdíjat:

Agrártudományi Szekció:

  1. Takács Gergő: Különböző zöldtrágyanövények talajra és termesztett növényre gyakorolt hatásának vizsgálata, konzulens: Dr. Kalocsai Renátó egyetemi docens
  2. Mészáros Zsófia: A tehéntej β-kazein polimorfizmusának vizsgálata egy Győr-Moson-Sopron megyei holstein-fríz tenyészetben, konzulens: Dr. Gulyás László egyetemi docens és Dr. Tempfli Károly egyetemi docens
  3. Takács Lúcia: A bakonyjákói gyurgyalagpopuláció táplálkozásának vizsgálata és a költőtelep védelembe vétele, konzulens: Dr. Horváth Balázs egyetemi docens

Élelmiszertudományi Szekció:

  1. Sági Bianka: Kísérleti körülmények között termesztett mikrozöldek mikro- és makroelem-tartalmának analitikai vizsgálata, konzulens: Dr. Zsédely Eszter egyetemi docens és Dr. Giczi Zsolt egyetemi adjunktus
  2. Hatvan Zoltán: In vitro tesztrendszer további elemeinek kidolgozása probiotikus baktériumtörzsek szelektálására, konzulens: Dr. Varga László egyetemi tanár és Dr. Süle Judit tudományos munkatárs (Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.)
  3. Csuti Áron Bence: Production of chocolate with functional properties through fortification with naringin-rich grapefruit peel extract, konzulens: Dr. Ajtony Zsolt egyetemi docens

A pályamunkát bemutató versenyzőknek és témavezetőiknek is gratulálunk, valamint további sikeres tudományos munkát kívánunk! Egyúttal köszönjük a szakmai zsűrikben részt vevő valamennyi oktató kolléga munkáját!

SZE MÉK Tudományos Diákköri Tanács