Az Alma Mater elfeledett Erzsébet-ligete - 115 éve hunyt el Sisi

Erzsébet királyné (München, 1837. december 24. - Genf, 1898. szeptember 10.), avagy gyakori becenevén Sisi, egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon. Többek között ennek is tudható be, hogy Ferenc József hitvese életrajzának felvázolása komoly feladat elé állítja az arra vállalkozókat. Ezzel így volt dr. Kocsis Sándor és Németh Attila is, akik tollából 2013. novemberében - Erzsébet-napra időzítve - jelent meg a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület Erzsébet királyné emlékezetéről szóló kiadványa.

Bővebben...

30 éves hazánk első állat-biotechnológiai kutatóintézete

Írásunk a mosonmagyaróvári Biotechnikai Állomásnak a magyar mezőgazdaság és kutatás szolgálatában eltöltött három évtizedét próbálja feldolgozni. Egészen biztos, hogy nem hiánytalan és minden egyes részletre kiterjedő visszatekintés olvasható alább, ugyanis az első sikeres juhembrió-átültetésektől az egyik legjelentősebb magyar juh-törzstenyészet megszületéséig nagyon hosszú és rögös, ámde annál sikeresebb és büszkeségre okot adó út vezetett.

Bővebben...

45 éve jelent meg Fekete Istvánnak az Alma Mater számára ajánlott műve

Fekete István (1900-1970) "író, számos ifjúsági könyv és állattörténet szerzője. Barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az «erdész-vadász irodalom» legismertebb művelője. Jókai mellett, minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei" – a világhálót böngészve ezekkel a száraz, de mindennél többet mondó tényekkel találkozhatunk a Wikipedia internetes enciklopédiának az egykori óvári gazdász nem mindennapi életművét taglaló szócikkében.

Bővebben...