Gondolatok, visszaemlékezések

Az Alma Mater közel két évszázados története során 8-9 nemzedéknyi gazdász hagyta el a magyaróvári vár ódon falait, a megszerzett tudás mellett felvértezve múlhatatlan élményekkel, életre szóló barátságokkal és sírig tartó emlékekkel. Az utókor szerencséjére közülük többen rendelkeztek a tollforgatáshoz szükséges - több vagy kevesebb - tehetséggel, és számos, az intézményhez kötődő vidám történetet, nosztalgiázó visszaemlékezést, vagy éppen mélyen szántó és emelkedett gondolatot vetettek papírra.

E menüpontban ezeket szeretnénk egy csokorba összegyűjteni és közreadni a nagyközönség számára a magyaróvári agrár-felsőoktatás elindításának közelgő 200. évfordulója okán - és természetesen az olvasó szórakoztatására. Ismerve a gazdász sosem nyugvó alkatát és elszakíthatatlan kötődését az Alma Mater iránt, történetekben és ezeket megörökítő írásokban szerencsénkre nem szűkölködünk.

Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll, folyamatosan dolgozzuk fel és tesszük közre az örökül hagyott anyagokat. A gyűjtemény teljesebbé tétele érdekében köszönettel várjuk mindenki - akár egy-egy írás szerzőjének vagy őrzőjének - segítségét az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06 70 321 88 51-as telefonszámon! Reményeink szerint közös összefogással mihamarabb teljessé válhat a honlap ezen menüpontja is. Addig is jó szórakozást kívánunk az eddig beérkezett és feltöltött anyagok lapozgatásához!


Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll.


Kenéz Zoltán: Tíz év múltán. Országgyűlési Értesítő Kő- és Könyvnyomdája Részvény-Társaság. Budapest, 1893.
(Forrás: A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma, mtd@ - Dr. Reisz László)
Kanézlői és szalontai Kenéz Zoltán (Túrkeve, 1861 - ) földbirtokos és szakíró 1878-ban befejezett felső ausztriai gimnáziumi tanulmányai után lett a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia növendéke. Oklevelének megszerzése után hadnagyi fokozattal hagyta el a katonaságot, majd külföldi tanulmányutat tett. 1883-ban vette át apja gazdaságát és azt annak haláláig kezelte. 1888-ban kezdett el puszta-túrpásztói birtokán gazdálkodni. Elnöke volt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Gazdasági Egyletnek, alapítója a túrkevei és a mezőtúri gazdasági egyleteknek. Termékeny szakíró volt, cikkei jelentek meg a Nemzetgazdasági Szemlében, a Köztelekben és a Turkeve c. lapokban. A "Tíz év múltán" címet viselő visszaemlékezésének első, Gazdászélet című fejezete (12-19. oldal) az 1880-as évek Magyaróvárjába kalauzol minket.


Nemeskéri-Kiss Sándor: Pipaszó - Derűs emlékek egy változatos életből. II. kiadás. Dr. Vajna és Bokor. Budapest, 1942. 140-161. o. (feltöltve a "Magyaróvár" c. fejezet)
(Forrás: Prof. Dr. Gaál Katalin)Studinka László: Egy marék vadászemlék. Budapest, 1984. 31-33. o. (feltöltve a "Vadászok és gazdászok" részlet)
(Forrás: Németh Attila)
Gróf Königsegg-Rottenfels Miksa: Emlékeim. In: A magyaróvári sárguló gazdászok emlékalbuma. Kiadják: Dr. Bathó János és Gr. Königsegg-Rottenfels Miksa. Magyaróvár, 1938. 42-45. o.
(Forrás: SZE MÉK Könyvtár)Dr. Bathó János: Apróságok óvári életünkből. In: A magyaróvári sárguló gazdászok emlékalbuma. Kiadják: Dr. Bathó János és Gr. Königsegg-Rottenfels Miksa. Magyaróvár, 1938. 54-58. o.
(Forrás: SZE MÉK Könyvtár)Rozman Ferenc: Mulattunk is. In: A magyaróvári sárguló gazdászok emlékalbuma. Kiadják: Dr. Bathó János és Gr. Königsegg-Rottenfels Miksa. Magyaróvár, 1938.59-62. o.
(Forrás: SZE MÉK Könyvtár)