1818-2018

Az Óvári Gazdászok Szövetsége megkezdte a felkészülést az Alma Mater fennállásának közelgő 200. évfordulójára. Honlapunk 1818-2018 elnevezésű menüpontját szintén ennek jegyében indítottuk útjára. Az alapítás bicentenáriumi jubileuma előtt hátralévő közel öt esztendőben szeretnénk a lehető legtöbb információt, dokumentumot, valamint szellemi és tárgyi emléket felkutatni, összegyűjteni és archiválni az utókor számára, ezzel is tisztelegve a nagy elődök emléke, és az ősi Alma Mater szellemisége előtt.

A felkészülésre rendelkezésre álló idő hossza eltörpül az eltelt közel két évszázad történéseinek és eseményeinek bősége árnyékában. A néhány lelkes segítő kapacitása és lehetőségei szintén végesek, ezért arra szeretnénk kérni az Alma Mater minden egyes volt és jelenlegi hallgatóját valamint oktatóját, illetve az intézményhez bármilyen szállal kötődő ismerősöket és ismeretleneket, hogy a most épülő "digitális kampuszunkhoz" - az eltelt közel kétszáz esztendőt megörökítő virtuális történelmi csarnokunkhoz - tegye hozzá a maga tégláját, építőkövét.

A menüponthoz tartozó alább felsorolt tartalmak létrehozásával az Óvári Gazdászok Szövetsége a szilárd alapokat már lefektette. Az ide vágó anyagoknak (vagy azok másolatainak) a Szövetséghez történő eljuttatásával - majd a honlapra történő feltöltésével - közös erővel sikerülhet erős falakkal és emeletekkel felvérteznünk e virtuális kampuszt, amelyre reményeink szerint 2018-ban majd a tető is felkerül.

A kapott anyagokat ennek szellemében, illetve egymás szórakoztatása - a puszta örömszerzés - okán szeretnénk közkincsé tenni a honlapunkon, illetve egy részüket a 200. évfordulóra készülő kiadványokban megjelentetni. Természetesen minden esetben megőrizve és feltüntetve, hogy az adott emlékcserepet, építőtéglát kitől kaptuk, ki őrizte azt meg a hálás utókor számára. Felhívásunkra a következő elérhetőségek valamelyikén várjuk a visszajelzéseket: tel.: 06 70 321 88 51 vagy e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

  • A hónap témája blog - látogatóink itt hosszabb-rövidebb szerkesztői bejegyzéseket olvashatnak egy-egy érdekesebb, az Alma Mater múltját vagy jelenét érintő - aktuálisnak vélt - témáról, de várjuk olvasóink bármilyen kérdést érintő írásait is, ahogy erre már akadt példa az elmúlt időszakban is.
  • Évfordulónaptár - a 2018-ig elkövetkező időszak minden egyes évben szeretnénk az Alma Materhez köthető, bármilyen szempontból fontos, jelentős vagy éppen érdekes életúttal rendelkező személyek (egykori hallgatók, oktatók és kutatók) aktuális jubileumairól - legalább egy-egy sor erejéig - megemlékezni.
  • A régmúlt képei - erre az oldalra várnánk az egykori hallgatók és oktatók, de akár Mosonmagyaróvár városa lakóinak az Alma Matert, az itteni eseményeket, történéseket megörökítő, ide köthető személyeket ábrázoló fényképfelvételeit - lehetőség szerint rövid leírásokkal kiegészítve.
  • Gondolatok, visszaemlékezések - az óvári gazdászok az Alma Materben megszerzett tudás mellett múlhatatlan élményekkel, életre szóló barátságokkal és sírig tartó emlékekkel is gyarapodtak az itt eltöltött idejük során. Közülük többen számos, az intézményhez kötődő vidám történetet, nosztalgiázó visszaemlékezést, vagy éppen mélyen szántó és emelkedett gondolatot vetettek papírra, amelyeket e menüpontban szeretnénk egy csokorba összegyűjteni és közreadni.
  • Archív anyagok - célunk számba venni és közkincsé tenni minden, az Alma Mater történetével, az itt zajlott eseményekkel, vagy egykori tanárok, kutatók, illetve hallgatók életével és munkásságával kapcsolatos írott anyagokat (archív dokumentumokat, újságcikkeket és könyveket, vagy archív anyagokat tartalmazó bemutatófájlokat  stb.), valamint filmfelvételeket. Reményeink szerint kezdeményezésünkkel sikerül hasznos információkhoz juttatni - és egyben szórakoztatni is - az érdeklődőket.
  • Nagy Zoltán "Gazdaportré" rovata - a rovat az óvári gazdász újságíró által készített, és a legolvasottabb mezőgazdasági folyóirat, a Mezőhír Mezőgazdasági Szaklap „Gazdaportré” c. cikksorozatában megjelent, óvári gazdászokról szóló riportokat szedi csokorba. Ezzel olyan plusz információt szeretnénk adni Szövetségünk tagjainak, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, elhunyt gazdásztársainknak pedig így szeretnénk méltó emléket állítani.
  • MÓDI/MOHA - mindannyiunk szórakoztatására - és nosztalgiázásként - ebben a menüpontban szeretnénk összegyűjteni az óvári diákévek talán egyik legjelentősebb eseményének, a hallgatói napoknak (régebbi elnevezése MÓDI, azaz Mosonmagyaróvári Diáknapok, jelenleg MOHA - Mosonmagyaróvári Hallgatói napok) apropóján készült tréfás és szellemes évfolyamkiadványokat (valamint az eseményhez kapcsolódó bármilyen relikviát, fényképeket, stb.).