Kenutúrán az 1987-ben végzett évfolyam fiataljai

Kenutúrán az 1987-ben végzett évfolyam fiataljai a Mosoni-Dunán 1984 júniusában

Élmény volt a javából. Úgy döntöttünk, előbb befejezzük a vizsgaidőszakot (ritkán fordult elő...) és az utolsó hetet a vízen töltjük 1984 június első hetében.

Bepakoltunk a csónakháznál. Hiba történt. A húszliteres boroskanna fröccsnek elkészítve Ákosék kenujába került. Ákos és nagy Nagy Janó termetes srácok voltak már akkor is. A plusz 22 kiló a hajó merülési szintjét a nagyon veszélyes fokozatba kapcsolta. Halált megvető bátorsággal, de csak Halásziig vállalták a vitézek a kritikus szakasz első etapját. Mit lehetett tenni? Megszabadultunk a súlytól (3. kép). Elringattuk magunkat (4. kép). Talán elég is lett volna, de rájöttünk, hogy Bezenye még nagyon messze van. Messze volt. Nagyon messze. Biztatásként a mai sárkányhajós dobütem helyett a hangos - Fröccs... fröccs... fröccs... - együttes kiáltással próbáltuk gyorsítani a menetet. Zárás előtt odaértünk a mai Lesz Vigaszba. Az estét nem részletezem, de jó pár évvel az esemény után ugyanoda betérve rám néz egy helyi megbecsült fogyasztó és megkérdezi - Ugye Uram maga szereti a fröccsöt? Igaz akkor föcskében volt!

Megérte. Második éjszaka Rajkán átemelés a nagy Dunára.

Visszafogottan, kevés szóval. Mire Lipótra értünk, újra megjött az életkedvünk. Bográcsban harcsapaprikás, az is úszni kíván. Szóval irány a Benti Kocsma. A pálinka nem kellett volna. Ez már aznap este kiderült, de másnap még jobban tudatosult. Ismét síri csendben csorogtunk Kis Jancsi falváig, Nagybajcsig. A képeken látható egyéb stimuláló körülmények is emelték a hangulatot. Buli ott is, igazi, gazdászos, örökös emlék.

Másnap Bíró Józsi bácsi várt bennünket a Dunakapu térnél a sokat látott Barkas-szal.

A csapat tagjait a két adoniszos képen mutatom be:

5. kép: Szalai Ákos, Fazekas Imre, Böröczky Tamás (sajnos 2003 augusztusában szegény Börő elhunyt), Kiss János, Nagy János (kis), Kovács József.

6. kép: Ákos cserélt Nagy Jánossal (nagy).

Szóval értitek.

Nagy Kiss Jancsi, kis Nagy Jancsi, nagy Nagy Jancsi. Sokszor mi is kevertük, de ez maligánfüggő volt.

Fazekas Imre (1987)